Najnižšia cena elektriny pre firmy. Viete ako na to?

Pre firmy a podnikateľov so spotrebou nad 30 MWh/rok je cena elektriny neregulovaná. Teda koľko platíte za elektrinu záleží od vášho dodávateľa. Pokiaľ sa nezaujímate o cenu a nekomunikujete so svojím dodávateľom, tak pravdepodobne platíte viac ako môžete.

Dodávatelia elektriny individuálne rozdeľujú firmy podľa množstva odberu a tabuľkovo prideľujú ceny za MWh spotrebovanej elektriny.

Ako všade aj tu platí pravidlo. Čím väčší odber tým výhodnejšia cena elektriny za MWh.

Nie je prekvapením, keď hotely, menšie administratívne budovy alebo menšia výrobná prevádzka má aj o 40% drahšiu elektrinu ako veľké siete obchodov, hotelov či veľké výrobné závody.

Ako sa potom môže presadiť malý a stredný podnik v lokálnom prostredí pri reálne väčších nákladoch na prevádzku firmy? A je jedno či sa bavíme o vykurovaní administratívnych priestorov alebo prevádzke výrobnej linky.

Jedinečný spôsob získania najnižších cien na Slovensku ponúka elektronická aukcia na výber dodávateľa elektrickej energie.

Ako to funguje?

  • organizátor elektronickej aukcie pripojí váš odber k ďalším desiatkam firiem do jedného balíka rovnako ako jedna firma s 20 pobočkami na Slovensku – získate tak status veľkoodberateľa
  • následne prostredníctvom elektronického aukčného systému sa dodávatelia doslova pobijú o to aby vám mohli dodávať elektrinu. Vyhrá ten dodávateľ, ktorý ponúkne najnižšiu cenu – do aukcie sa bežne pridajú firmy s celkovým odberom elektrickej energie 3000 MWh. Preto dodávatelia vedia ponúknuť nižšiu cenu za elektrinu.
  • ďalej už len podpíšete zmluvu a príslušné dokumenty s výhercom aukcie

Účasťou v elektronickej aukcii získate okrem najnižšej ceny aj výhodnejšie obchodné podmienky, napr. širšiu toleranciu odberu a fixáciu ceny na celý rok.

Aukčné organizácie majú už tieto zmluvy pre vás pripravené. Takže neuzatvárate zmluvu s podmienkami, ktoré vám predkladá dodávateľ, ale ako keby ste vy ponúkali zmluvu dodávateľovi. To znamená, že odoberáte elektrinu za výhodnejších podmienok.

Ďalším bonusom je určite pomoc organizátora elektronickej aukcie, ako poradenská činnosť pri komunikácii s dodávateľom elektriny, či už so súčasným alebo novým. Organizátor elektronickej aukcie stojí na Vašej strane. Má výhodnejšiu pozíciu vo vyjednávaní s dodávateľom ako samotný zákazník/odberateľ. A to z toho titulu, že má viac skúseností a zastupuje hlas niekoľkých stoviek firiem a jednoducho dodávateľ na to lepšie počuje. Takže ste lepšie chránený voči dodávateľovi.